Coraz bliżej Wigilia i czasu coraz mniej na przygotowania, stąd warto podzielić prace na etapy aby zdążyć ze wszystkim.
Masz ostatnią szanse na wstawienie zakwasu na barszcz, plastry buraka zalej wodą z solą, mniej więcej jedna płaska łyżka soli na litr wody, do tego kilka ząbków czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Najlepiej spisze się gliniane naczynie ale duży słoik też da radę. Przykryj całość ściereczką lub gazą i odstawiam w zaciemnione miejsce, mieszaj co kilka dni drewnianą łyżką. Gdy zabierzesz się za przygotowanie zakwasu zbyt późno, uratować może i przyspieszyć fermentację kromka chleba na zakwasie dobrej jakości, nie z supermarketu, zamoczona w zakwasie. ( Nie masz czasu przygotować zakwasu skorzystaj z naszego sklepu https://pastramishop.pl/produkt/zakwas-z-buraczany-ekologiczny ).
Jak już jesteśmy przy barszczu to warto wcześniej przygotować sobie uszka z ulubionym farszem, czy to będą same grzyby czy kapusta z grzybami pamiętaj aby drobno posiekać elementy farszu aby łatwo sklejały się uszka, ja osobiście dodaje odrobinę skrobi ziemniaczanej która pod koniec świetnie wiąże farsz. Przygotuj uszka wraz z dziećmi, rodzinnie spędzony czas to najlepiej wykorzystane chwile. Następnie możecie je zamrozić i ugotować w wigilię bez obawy na sprzątanie całej kuchni z mąki w święta.
Podrzucam przepis na ciasto
1 kg mąki pszennej 500 / 500g wody / 100g masła / 20g soli / 1 jajko
Pamiętaj aby zagotować wodę wraz z masłem aby zaparzyć mąkę, wstępnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, następnie dodaj mąkę i rozpocznij ugniatanie. Podziel ciasto na 4 kawałki i zawiń folią aby nie obsychało.
To samo ciasto wykorzystaj do pierogów 🙂
Marcin Czubak