Jesteśmy na końcówce Listopada i gdy sklepy prześcigają się w pomysłach na promocje Black Week to tak naprawdę rozpoczyna się finalne odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia. To te święta najbardziej kojarzą się nam z jedzeniem i spędzonym czasem w kuchni. Warto więc zastanowić się nad tym co chcemy zaserwować naszym bliskim.
Tradycja czy Nowoczesność ?
Pomimo tego że lubię w kuchni eksperymentować to jednak Tradycja i wspomnienia z dzieciństwa powinny jak dla mnie stanowić fundament Świątecznego Menu. Nie oznacza to jednak że kolacja wigilijna czy posiłki w pierwszy i drugi dzień Świąt muszą być przewidywalne i nudne, sekretem jest podkręcenie tradycyjnych potraw nowymi smakami i wprowadzenie kilku nowych elementów które zaskoczą domowników.
Planowanie do przodu.
Pamiętajmy że są potrawy które warto zaplanować sobie wcześniej, jak na przykład piernik który potrzebuje czasu aby dojrzeć i początek grudnia to taki ostatni czas na wstawienie go. Nie musimy zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, możemy na przykład przygotować sobie nie które elementy jak na przykład kapusta z grzybami czy wywary i zapasteryzować sobie w słoiku lub po prostu zamrozić. Pamiętajmy także o zakupach, zrobienie ich wcześniej zaoszczędzi nam czas na stanie w kolejkach przed wigilią. Również ceny produktów powinny być trochę mniejsze w najbliższym czasie i wzrosną przed samymi świętami. Wiele składników które będą nam potrzebne podczas świątecznego gotowania możemy kupić w internecie, tu również ceny będą dużo korzystniejsze niż w lokalnych sklepach bo najwięcej wydajemy na brakujące produkty, kupowane na ostatnią chwilę. Proponuje przygotować sobie listę dań które chcemy przygotować w te święta i do tego listę zakupów i potrzebnego sprzętu.
W kolejnych częściach przygotowań będę podawał przepisy i moje pomysły na dania świąteczne więc zapraszam do śledzenia Naszego Bloga.
Marcin Czubak